fbpx

Zwangerschap en bekkenpijn

1. Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon relaxine aangemaakt wat zorgt voor verweken van de banden/ligamenten/steunweefsel rondom het bekken (alle witte weefsels op plaatje rechts). Hierdoor is er een grotere beweeglijkheid in het bekken. Dit is nodig tijdens de bevalling zodat de baby goed door het bekken kan, maar dit kan ook pijnklachten opleveren.

2. Spieren die zorgen voor stabiliteit in romp en bekken kunnen anders werken dan je gewend bent. Dit komt mede door de gewichtstoename aan de voorkant van het lichaam waardoor het zwaartepunt verandert en het bekken meer en anders belast wordt.

3. Door veranderingen in het lichaam (zie punt 2) gaan vrouwen vaak anders bewegen en nemen zij een andere houding aan. Hierdoor kunnen spieren rondom het bekken de spanning/tonus verhogen en overactief worden. Dit zorgt voor een disbalans en ook dit kan pijnklachten veroorzaken.

Zie hier links de pijnzones (heup, stuitje, schaambot, SIgewricht, onderrug, liezen, billen, evt met uitstraling naar benen).

De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij het langdurig in één houding zitten, staan, bewegen en liggen. Ook draagt mentale belasting en gebrek aan rust en ontspanning in negatieve zin bij aan de klachten. (

Mogelijke) Oplossing / vermindering van pijnklachten:

 1. Zoek de grens tussen actie en rust. Vind balans tussen belasting en belastbaarheid.
 2. Wissel regelmatig van houding en wissel activiteiten af met rust. Ga vaker zitten of liggen.
 3. Maak de stabiliserende spieren rondom het bekken sterk en leer ze goed aansturen.
 4. Besteed aandacht aan een juiste uitlijning en postuur (zie ook de bijbehorende factsheet).

Richtlijnen van KNGF bij bekkenpijn:

 • Actief bewegen moet bovenaan staan. Geen bedrust en inactiviteit.
 • Gedoseerd bewegen is niet schadelijk.
 • Trainen van stabiliteit en coördinatie is relevant.
 • Bezoek een geregistreerde bekkenfysiotherapeut.

Bronnen

 • Bekkenbodemapp van ProFundum
 • Beeldmateriaal van Cecile Röst
 • KNGF