fbpx

Sport na zwangerschap

1. Hoe lang moet ik wachten voordat ik weer begin met sporten na de bevalling?
De wachttijd verschilt per persoon en is afhankelijk van factoren zoals het type bevalling en individueel herstel. Overleg met je arts voordat je weer begint met sporten, maar over het algemeen wordt aanbevolen om na 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede te starten, mits je arts groen licht geeft.

2. Welke oefeningen kan ik doen om na de bevalling mijn kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen?
Begin met lichte activiteiten zoals wandelen en bekkenbodemoefeningen. Geleidelijk aan kun je overstappen op postnatale yoga, zwemmen, en krachttraining met lichte gewichten. Focus op het versterken van de corespieren, bekkenbodem en het verbeteren van de algehele spierkracht.

3. Zijn er speciale oefeningen om mijn buikspieren na de bevalling te herstellen?
Ja, postnatale buikspieroefeningen zijn belangrijk. Begin met gecontroleerde buikademhaling en bekkenkantelingen. Later kun je overgaan op superwomans, pallofpresses, en gecontroleerde buikspieroefeningen zoals knee pushes en heel taps. Vermijd crunches en sit-ups in het begin, omdat deze de rechte buikspieren te veel kunnen belasten.

4. Moet ik specifieke voorzorgsmaatregelen nemen bij het hervatten van het sporten na de bevalling?
Zeker, luister naar je lichaam en vermijd overmatige druk op de bekkenbodem. Draag een ondersteunende sportbeha en kies voor activiteiten met een lage impact om gewrichten te ontzien. Consulteer je arts en of pre/postnataal fitness profesional voor specifieke voorzorgsmaatregelen en controleer op eventuele diastase recti voordat je intensieve buikspieroefeningen doet.

5. Wat zijn enkele aanbevelingen voor het geleidelijk hervatten van sportactiviteiten na de bevalling?
Besteed aandacht aan je bekkenbodem en core-stabiliteit. Voer de intensiteit en duur langzaam op en luister altijd naar je lichaam. Gravida Fitness professionals bieden het Core Restore programma. In dit programma is aandacht voor een fundamentele start/opbouw na een bevalling. Dit programma biedt aandacht aan bekkenbodem, core en ademhaling. Raadpleeg je arts en of pre/postnataal fitness professional voor deskundig advies over het hervatten van sportactiviteiten.