fbpx

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap

Bekkenpijn tijdens de zwangerschap: Wat is het?

Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon relaxine aangemaakt, wat leidt tot verweking van de banden, ligamenten en steunweefsel rondom het bekken. Dit is essentieel voor een soepele bevalling, maar kan ook gepaard gaan met pijnklachten.

Bij bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap kunnen vrouwen verschillende soorten pijnklachten ervaren in de heup, stuitje, schaambot, SI-gewricht, onderrug, liezen, billen, en mogelijke uitstraling naar de benen.

Pijnzones en symptomen

1. Pijn in het bekkengebied: Dit kan variëren van een zeurende tot scherpe pijn die zich rond het bekken verspreidt.

2. Lage rugpijn: Dit kan worden ervaren in de onderrug en soms uitstralen naar de bilregio.

3. Pijn aan de zijkanten van de heupen: Dit kan gevoeld worden aan de buitenkant van de heupen, soms uitstralend naar de bovenbenen.

4. Pijn bij het lopen of staan: Activiteiten die druk op het bekken uitoefenen, kunnen pijn veroorzaken, zoals lopen, staan, traplopen of langdurig zitten.

5. Moeilijkheden bij het draaien in bed: Het omdraaien in bed kan pijnlijk zijn, vooral aan de zijkanten van het bekken.

6. Pijn tijdens geslachtsgemeenschap: Sommige vrouwen kunnen pijn ervaren tijdens seksueel contact vanwege de druk op het bekken.

7. Eventueel moeilijkheden met mobiliteit: Ernstige bekkenklachten kunnen de mobiliteit beïnvloeden en het dagelijks functioneren bemoeilijken.

Het is belangrijk om bekkenklachten serieus te nemen en een zorgverlener te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Sporten met bekkenpijn tijdens de zwangerschap 

Er zijn specifieke oefeningen die de stabiliserende spieren rondom het bekken versterken, belangrijk dat men leert deze spieren goed aan te sturen. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van pijnklachten.

Veranderingen in het lichaam en bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap verandert het lichaamszwaartepunt en wordt de belasting op wervels, tussenwervelschijven en het bekken vergroot. Samen met verminderde belastbaarheid kan dit tot pijnklachten leiden. 

Oplossingen voor bekkenpijn

Besteed aandacht aan een juiste uitlijning en postuur. Begrijp hoe een goede houding de ademhaling, buikdruk en de interactie tussen middenrif en bekkenbodemspieren beïnvloedt. Vind balans tussen actie en rust, en tussen belasting en belastbaarheid. Leer hoe je regelmatig van houding kunt wisselen en activiteiten kunt afwisselen met rust. 

Veelal vergeten word dat na de zwangerschap een vrouw moet wennen aan haar nieuwe lichaam. Leer hoe spieren die onder actief zijn geworden, kunnen leiden tot compensaties en klachten. Bij Gravida Fitness in Mierlo zijn we gespecialiseerd in pre- en postnatale begeleiding op het gebied van sport en bewegen. Al jaren bieden we deze deskundige zorg aan moeders uit de regio Helmond, Laarbeek, Geldrop en Nuenen. Onze toewijding richt zich op het ondersteunen van moeders tijdens en na de zwangerschap, zodat ze hun sportieve doelen kunnen bereiken en een gezonde levensstijl kunnen behouden.