fbpx

Buikspieren oefeningen zwanger

De Essentiële rol van buikspieren tijdens de zwangerschap

De core, ook bekend als de buikspieren, vormt het fundament van ons lichaam. Het is een complex netwerk van spieren die betrokken zijn bij vrijwel elke beweging die we maken. Het is van groot belang om te begrijpen dat de core uit verschillende lagen buikspieren bestaat. Deze lagen zijn als bouwstenen die samenwerken om een sterke, stabiele en goed functionerende romp te creëren. (de grote rugspier, billen en bovenbeenspieren zijn onderdeel van een goed functionerende core).

De verschillende lagen van de core:

 1. Oppervlakkige Buikspieren (Rectus Abdominis): Deze spieren bevinden zich aan de voorkant van de buik en zijn vaak degenen waar mensen aan denken als ze praten over “buikspieren”. Ze spelen een rol bij het buigen van de romp.
 2. Diepe Dwarse Buikspieren (Transversus Abdominis): Deze spieren bevinden zich dieper in de buikholte. Ze werken als een soort natuurlijke korset en zijn essentieel voor stabiliteit en ondersteuning van de wervelkolom.

Schuine Buikspieren (External en Internal Obliques): Deze spieren bevinden zich aan de zijkant van de romp en helpen bij het draaien en buigen van het bovenlichaam.

Belang van Training Tijdens de Zwangerschap:

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam aanzienlijke veranderingen. De extra belasting van de groeiende baarmoeder en het veranderende zwaartepunt kunnen leiden tot rugpijn, bekkeninstabiliteit en andere ongemakken. Daarom is het juist tijdens deze periode cruciaal om de buikspieren te blijven trainen.

Focus op de Diepe Dwarse en Schuine Buikspieren:

De diepe dwarse en schuine buikspieren spelen een centrale rol in het ondersteunen van de groeiende baarmoeder en het stabiliseren van het bekken. Een goed ontwikkelde Transversus Abdominis zorgt voor een soort ‘ingepakte’ bescherming rond de buik. Dit draagt niet alleen bij aan een gezonde houding, maar kan ook helpen bij het voorkomen van rugklachten en bekkenproblemen.

 1. Pelvic Tilt:
  • Lig op je rug met gebogen knieën.
  • Span de diepe buikspieren aan en kantel je bekken zodat je onderrug de grond raakt.
 2. Bekkenbodem Oefeningen:
  • Activeer de diepe dwarse buikspieren samen met de bekkenbodemspieren.
 3. Knee pushes:
  • Lig op je rug met gebogen knieën.
  • Breng je rechterhand richting je linkerknie terwijl je de rechterschouder iets optilt en voer lichte tegendruk uit. Blijf goed doorademen.Wissel af.

SidePlanken (Aangepast Indien Nodig):

 • Begin in een zijligging met gestrekte of gebogen benen (afhankelijk van je niveau) span de diepe buikspieren aan en beweeg je heup omhoog zodat deze los van de grond komt.

Het is echter van groot belang om altijd met een arts of een getrainde professional te overleggen voordat je aan een nieuw trainingsprogramma begint. Zo kun je er zeker van zijn dat de oefeningen aangepast zijn aan jouw individuele situatie. Met gerichte en zorgvuldig gekozen oefeningen kun je werken aan een sterke en goed functionerende core tijdens je zwangerschap, terwijl je de gezondheid van jou en je baby beschermt.
Gravida Fitness, gevestigd in Mierlo, is dé specialist in pre- en postnatale begeleiding op het gebied van sport en beweging. Al jarenlang bieden wij zorg aan moeders in de regio Helmond, Laarbeek, Geldrop en Nuenen. Onze deskundige begeleiding en persoonlijke zorg staan centraal, zodat moeders tijdens en na de zwangerschap hun sportieve doelen kunnen bereiken en een gezonde levensstijl kunnen behouden