fbpx

Fit blijven tijdens de zwangerschap

Top 5 meest gestelde vragen

  1. Hoe kan ik mijn conditie op peil houden tijdens de zwangerschap? Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om op een aangepaste manier actief te blijven. Kies voor activiteiten met een lagere impact, zoals zwemmen, wandelen of sporten onder begeleiding van pre/postnataal fitness professional. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen je conditie op peil te houden, maar kan ook bijdragen aan een soepelere bevalling en sneller herstel.
  2. Welke sporten zijn geschikt om fit te blijven tijdens de zwangerschap? Zwangerschap betekent niet dat je moet stoppen met sporten. Veilige opties zijn onder andere zwemmen, wandelen, Gravida Fitness functional training, zwangerschapsyoga en zwangerschapspilates. 
  3. Kan ik nog steeds gewichten heffen en krachttraining doen tijdens de zwangerschap? Ja, krachttraining kan veilig zijn tijdens de zwangerschap, maar het is belangrijk om de intensiteit en techniek aan te passen. Kies voor goede begeleiding voor een pre/postnataal fitness professional. Ga je zelf aan de slag: gebruik lichtere gewichten en verhoog het aantal herhalingen. Vermijd zware belastingen en luister naar je lichaam. Focus op oefeningen die de stabiliteit verbeteren en de spieren rond het bekken versterken.
  4. Wat zijn enkele veilige alternatieven voor intensieve sporten tijdens de zwangerschap? Als je voorheen intensieve sporten beoefende, kun je overwegen over te schakelen naar begeleiding van pre/postnataal fitness professional, deze kan samen met jou kijken wat er allemaal nog mogelijk is m.b.t. activiteiten. Verder zijn fietsen op een hometrainer, zwemmen, aquarobics ook uitstekende alternatieven. Deze verminderen de belasting op gewrichten, maar houden je toch actief.
  5. Wat zijn goede buikspieroefeningen die ik kan doen tijdens de zwangerschap? Traditionele crunches en sit-ups zijn vaak niet geschikt tijdens de zwangerschap. In plaats daarvan kun je opteren voor oefeningen die de dieper gelegen buikspieren aanspreken, zoals bekkenkantelingen, bekkenbruggen en gemodificeerde plankposities. Bij Gravida Fitness functional training wordt veel aandacht besteed aan het trainen van de hele spiercorset. Zwangerschapspilates en zwangerschapsyoga bevatten vaak veilige buikspieroefeningen die zich richten op het versterken van de core zonder overmatige druk op de buik.

Belangrijk is om altijd eerst met je arts of een pre/postnataal fitness professional te overleggen voordat je aan een nieuw sportregime begint tijdens de zwangerschap. Iedere zwangerschap is anders, dus het is cruciaal om naar je eigen lichaam te luisteren en activiteiten te kiezen die passen bij jouw gezondheidstoestand.