fbpx

Het leed dat aambei heet

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten aan de binnenkant van de endeldarm, vlakbij de anus. Tijdens of na je zwangerschap krijgt zo’n 85% hier last van.

Hoe komt het dat je aambeien krijgt:

• De invloed van zwangerschapshormonen maakt de wanden van je bloedvaten dunner.

• De groeiende baarmoeder en het gewicht van de baby zorgen voor extra druk op de bloedvaten.

• Je last hebt van obstipatie (verstopping). Artsen spreken van obstipatie als je minder dan
2 keer per week ontlasting hebt, als je harde en/of keutelvormige ontlasting hebt, als je
hard moet persen om het eruit te krijgen, als je het gevoel hebt dat je niet helemaal leeg
bent nadat je naar de wc bent gegaan, of zelfs een geblokkeerd gevoel hebt en als je
handmatig ontlasting moet verwijderen. Daardoor ontstaan tijdens de stoelgang
aambeien of worden ze naar buiten gedrukt.

• Je tijdens de bevalling hard en langdurig moest persen, zeker als je kind ook een hoog
geboortegewicht heeft ( > 8 pond).

• Je overgewicht hebt.

• Je bekkenbodemspieren te gespannen zijn en niet de goede beweging maken tijdens het
ontlasten.

Wat zijn de meest voorkomende klachten:

Je kunt last hebben van inwendige aambeien en (in de anus en zie je dus niet) uitwendige aambeien (deze hangen buiten de anus). Als een aambei wordt afgekneld, kan er een pijnlijk stolsel ontstaan. Aambeien kunnen zorgen voor de volgende klachten:

• Jeuk rond de anus

• Wat helderrood bloedverlies tijdens de ontlasting

• Bij uitwendige aambeien: lekken van dunne ontlasting of darmslijm

• Gezwollen anus

Tijdens de zwangerschap is de kans op aambeien extra groot omdat de druk op de anus toeneemt. Dit kan komen doordat je darmen tijdens de zwangerschap trager werken, wat kan zorgen voor obstipatie. Moet je lang en hard persen als je naar de wc gaat, dan wordt de druk op de aderen in de endeldarm te groot en kunnen er aambeien ontstaan.  Ook de groei van je baarmoeder kan een oorzaak zijn. Doordat deze groter wordt, drukt het op weefsel binnen de anus.

Aambeien ontstaan vaak door te hard persen. Niet alleen op de wc, maar ook tijdens de bevalling. Niet zo gek dus dat veel pas bevallen vrouwen last krijgen van dit vervelende kwaaltje.

Kun je aambeien voorkomen:

Je kunt het krijgen van aambeien helaas niet helemaal voorkomen. Wel zijn er een aantal tips om je stoelgang zo goed mogelijk te houden waarmee je de kans op aambeien verkleind.

• Voeding

Kies zoveel mogelijk voor vezelrijke voeding. Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en dat er voldoende vocht in de ontlasting zit. Dit houdt je ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten vooral in groente, fruit en volkoren producten. 

• Vocht

Als je vezelrijk eet, is het belangrijk dat je genoeg water binnenkrijgt. Drink daarom elke dag zo’n twee liter water.

• Wc-gewoontes

Moet je naar de wc? Ga dan meteen. Als je het wc-bezoek uitstelt zat de ontlasting indikken waardoor je een grotere kans op obstipatie creëert. 

• Een goede houding tijdens je wc bezoek. 

Ga zitten op de wc en bol je rug iets. Gebruik eventueel een klein krukje onder je voeten. Pers niet en laat de ontlasting vanzelf komen. (ben geduldig) Zet dus zeker niet te veel kracht. Wiebel wat naar voren en achteren om de darmen een beetje te prikkelen als de ontlasting niet vanzelf komt en ga weer zitten met een bolle rug. Herhaal dit eventueel. Neem de tijd maar blijf niet langer dan 10 minuten op de wc zitten.

• Beweging

Voldoende beweging is goed om heel veel redenen, ook om obstipatie te voorkomen. Als je lange periodes achter elkaar zit, verhoogt dat bovendien de druk op de anus. Maak dus regelmatig een wandeling of ga sporten. 

Wanneer ga je naar de huisarts:

Als je pijn rond je anus, bloedverlies of uitwendige aambeien hebt, De huisarts kan je zalfjes en crèmes voorschrijven die geschikt zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap of doorverwijzen naar bekkenfysiotherapeut. Een bekkenfysiotherapeut kan je leren hoe je je bekkenbodemspieren kan ontspannen en goed moet gebruiken tijdens het ontlasten. Mocht dit alles niet baten, kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Deze kan de aambeien verwijderen door ze af te binden, de bloedvaatjes naar de aambeien dicht te schroeien of een irriterende vloeistof onder het slijmvlies in te spuiten. Deze behandelingen zorgen ervoor dat aambeien verschrompelen of afsterven.