fbpx

Maagzuur

Veel zwanger krijgen te maken met brandend maagzuur en dit geeft erg vervelende klachten. Je kan een misselijk of opgeblazen gevoel hebben, vaak moeten boeren, pijn voor in je borst hebben, een soort brok in je keel voelen of een branderig gevoel in je slokdarm hebben. Je kan er ook vooral ’s nachts last van hebben en dan slaap je (nog) slechter! Hoe komt het dat je maagzuur krijgt en wat zijn de klachten

Als je vroeg in je zwangerschap te maken krijgt met brandend maagzuur, dan is dat te wijten aan de verandering in je hormoonhuishouding. Hierdoor raakt de sluitspier tussen je maag en de slokdarm verslapt en kan maagzuur makkelijker naar boven komen. Wanneer je later in je zwangerschap last krijgt, of nog steeds last hebt dan komt dit door je groeiende baarmoeder. Deze groei verkleint de plek in je buikholte, waardoor je maag in de verdrukking komt. Zo wordt het maagzuur er bijna letterlijk uit gedrukt. Wanneer je overmatig veel last hebt van maagzuur kan het zijn dat je regelmatig moet overgeven hierdoor. Dan kun je het beste even langs de huisarts gaan. Dit geldt ook wanneer je het idee hebt dat je voedsel niet wil zakken, als je zwarte en dunne ontlasting hebt on in korte tijd meer dan 5 kilo afvalt.

Producten die maagzuur kunnen veroorzaken/ verergeren:

Deze kun je dan ook het beste vermijden:
• Vet eten

Zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Er zal dan veel langer extra zuur in de maag aanwezig zijn.

• Koffie en (sommige) thee

Deze drankjes bevatten cafeïne of theïne. Deze substanties verslappen de sluitspier van de slokdarm, waardoor maagzuur verergert. Dit geldt ook voor (peper)munt en tomaten.


• Koolzuur

Drankjes met koolzuur kun je beter vermijden, omdat dit een opgezette buik kan bevorderen. 

• Dit geld niet alleen voor frisdranken, maar ook bijvoorbeeld koolzuurhoudend bronwater.

• Citrusvruchten

Bevatten zuren, welke bovenop de maagsappen komen. Bovendien bevatten ze vitamine C wat de afscheiding van maagzuur doet toenemen. Helaas, want voor sommige vrouwen werken zuren juist wel erg goed tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap!

• Zuivel

Melk en andere zuivelproducten (in grote hoeveelheden) kunnen beter vermeden worden omdat dit vetten, eiwitten en calcium bevat. Drie elementen die bijdragen tot de productie van maagzuur. Maar… het drinken van melk kan juist ook weer helpen wanneer je last hebt van maagzuur. Melk neutraliseert immers. Uitproberen dus, dit is namelijk bij iedereen anders.

• Gekruid eten

Kook je graag met pepers, salie, tijm, zuring, marjolein, dragon of knoflook? Dan kan het zijn dat je extra last krijgt van maagzuur.

• Alcohol en sigaretten

Dit is natuurlijk een echte no-go wanneer je zwanger bent. Behalve dat het slecht is voor de baby, kun je er ook last van maagzuur van krijgen. 

Stress kan voor brandend maagzuur zorgen. Dit verandert namelijk je eetgewoonten. Je gaat of te veel eten, of juist een stuk minder. Je maagzuurproductie gaat gewoon door en te veel of te weinig eten kan zo beiden maagzuur veroorzaken. Praat dus over zaken die voor spanning zorgen en probeer ze ook op te lossen.

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur:

Naast het vermijden van bovenstaande producten zijn er nog wat handige tips die maagzuur kunnen voorkomen of verminderen. 

• Eet rustig, kauw alles goed, neem geen late snacks en ga ook niet direct slapen na je maaltijd. 

• Je kan ook beter iets vaker wat kleinere maaltijden eten. Dit voorkomt dat je volle maag het maagzuur naar boven drukt. 

• Let op wat je eet. Belangrijk is om voedsel te kiezen met veel granen, fruit, groenten en mager vlees.

• Leg je hoofd iets hoger als je gaat slapen. Hierdoor kantelt je maag iets naar beneden en voert je lichaam het maagzuur sneller af.

• Blijf overdag voldoende bewegen, dit stimuleert de stoelgang en de spijsvertering. En als je bukt, zak dan door je knieën. 

• Kijk ook kritisch naar je broeken. Een te strakke broek drukt alleen maar tegen je buik waardoor het maagzuur omhoog gedrukt kan worden. 

Producten die helpen bij brandend maagzuur:

Voordat je de medicijnkast in duikt op zoek naar middeltjes (die waarschijnlijk in veel gevallen ook niet aan te raden zijn voor je baby), probeer eerst eens onderstaande dingen.

• Vis

bevat weinig vet en veel proteïnen. Dus als je dit in een gezond recept gebruikt, werkt dit goed tegen maagzuur.

• Bonen

Deze bevatten ook veel proteïnen en vezels en zijn daarom ideaal tegen maagzuur. 

• Havermout

Bevat weinig vet en veel vezels, dus een havermout ontbijt kan helpen. Zelfs een hap droge havermout wanneer je last hebt van maagzuur kan een snelle remedie zijn.

• Bananen

Bananen werken zuurremmend en hebben daarom een kalmerend effect op maagzuur.

• Gember

Dit is misschien wel het bekendste (natuurlijke) middeltje tegen allerlei maagklachten. Gebruik zo’n 2 tot 4 gram per dag en zet er thee van of gebruik het in je maaltijd.

Als de natuurlijke remedies écht niet helpen kun je natuurlijk ook terugvallen op medicijnen (wel altijd in overleg met je arts). Er zijn verschillende kauwtabletten, poeders en suspensies beschikbaar bij de drogist die het maagzuur neutraliseren. Zo heb je onder andere Rennies, Gravicol en Gaviscon.