fbpx

Sporten en borstvoeding

Sporten en borstvoeding: Een balans voor een gezond moederschap
Sporten tijdens de periode van borstvoeding kan een waardevolle bijdrage leveren aan zowel fysieke als mentale gezondheid. In dit artikel bespreken we
de voordelen van sporten tijdens borstvoeding, belangrijke overwegingen, en handige tips voor moeders die actief willen blijven terwijl ze de kostbare band met hun baby koesteren.

Voordelen van sporten tijdens borstvoeding:

 1. Fysiek welzijn: Regelmatige lichaamsbeweging bevordert een gezonde bloedcirculatie, verbetert de cardiovasculaire gezondheid en helpt bij het behoud van een gezond gewicht na de zwangerschap.
 2. Stressvermindering: Sporten stimuleert de afgifte van endorfines, waardoor stress wordt verminderd en een positieve mentale gesteldheid wordt bevorderd.
 3. Energieboost: Hoewel het moederschap vermoeiend kan zijn, kan regelmatige lichaamsbeweging eigenlijk zorgen voor een toename van energie en vitaliteit.
 4. Verbeterde slaapkwaliteit: Sporten kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, wat essentieel is voor een moeder die borstvoeding geeft.
  Belangrijke overwegingen:
 5. Voldoende hydratatie: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, vooral omdat borstvoeding extra vocht kan vereisen.
 6. Comfortabele borstondersteuning: Investeer in goede sport-bh’s voor optimale ondersteuning en comfort tijdens het sporten.
 7. Gezonde voeding: Eet een evenwichtig dieet dat rijk is aan voedingsstoffen om zowel jezelf als je baby de benodigde energie te geven.
 8. Luister naar je lichaam: Geef jezelf de tijd om te herstellen na de bevalling en luister naar de signalen van je lichaam. Begin met lichte oefeningen en bouw
  geleidelijk op.

Tips voor sporten en borstvoeding:

 1. Voed voor of na het sporten: Voed je baby voor of na het sporten om ervoor te zorgen dat je comfortabel kunt bewegen zonder de behoefte aan voeding
  tijdens je training.
 2. Pomp of voed voor langere workouts: Als je van plan bent een langere training te doen, overweeg dan om vooraf te voeden of moedermelk af te kolven om je baby te voeden tijdens je afwezigheid.
 3. Pas oefeningen aan: Kies oefeningen die de borsten ontzien, zoals lage impact cardio en krachttraining met aandacht voor houding.
 4. Flexibele trainingsschema’s: Pas je trainingsschema aan de behoeften van je baby aan. Korte, frequente workouts kunnen effectiever zijn dan lange sessies.

Consulteer een professional:
Voor moeders die specifieke zorgen hebben over sporten en borstvoeding, kan het raadplegen van een gezondheidsdeskundige, zoals een lactatiekundige of sportfysiotherapeut, waardevol zijn. Ze kunnen advies op maat geven op basis van je individuele gezondheidstoestand.

Conclusie: Een gezonde balans vinden
Sporten tijdens de periode van borstvoeding is niet alleen mogelijk, maar ook gunstig voor zowel moeder als baby. Door rekening te houden met belangrijke overwegingen en tips, kun je een gezonde balans vinden tussen het koesteren van de band met je kleintje en het behouden van je eigen fysieke en mentale welzijn. Sportieve moeders, geniet van de voordelen van een actieve levensstijl terwijl je deze mooie reis van moederschap en gezondheid doorloopt.

Bij Gravida Fitness in Mierlo zijn we gespecialiseerd in pre- en postnatale begeleiding op het gebied van sport en beweging. Al jarenlang bieden we toegewijde zorg aan moeders in de regio Helmond, Laarbeek, Geldrop en Nuenen. Onze focus ligt op het combineren van deskundige begeleiding en persoonlijke zorg om moeders te ondersteunen bij het bereiken van hun sportieve doelen en het behouden van een gezonde levensstijl.