De bekkenbodem is letterlijk de bodem van het bekken. Het is een mat van spieren en weefsels dat als een soort hangmatje onderin het bekken ligt.
Functies bekkenbodem:
- Ondersteunen van de organen in de buikholte, waaronder de baarmoeder die tijdens de zwangerschap steeds zwaarder wordt.
- Controleren van urine en ontlasting
- Seksuele functie (erectie bij man, orgasme)
Onder invloed van het hormoon relaxine verlaagt de spiertonus van de bekkenbodem waardoor deze trager reageert. In combinatie met de verhoogde belasting door het gewicht van de baarmoeder op de bekkenbodem merken veel vrouwen dat met name bij de controle van urine en ontlasting (incontinentie).
Problemen
- Onderactiviteit: te weinig kracht in of spanning op de bekkenbodem
- Overactiviteit: te veel spanning op de bekkenbodem, onbewust, soms zelfs continu aangespannen
- Slechte coördinatie: Spieren spannen en ontspannen dan niet op het juiste moment aan.
Bovenstaande problemen kunnen dezelfde klachten geven, hierdoor is het voor jou als trainer en ook voor de vrouw zelf lastig om te bepalen wat de situatie is en wat de juiste aanpak is.
Daarom raden wij jou aan alle deelnemers met klachten aan de bekkenbodem door te verwijzen naar een geregistreerde bekkenfysiotherapeut. Hij of zij, meestal zij, kan wel een goede diagnose stellen (dmv onderzoek, indien nodig ook inwendig) en vervolgens de juiste oplossing bieden.
De klachten die deze vrouwen kunnen hebben zijn:
- incontinentie (verlies van urine en/of ontlasting)
- pijnklachten in bekken(-bodem)gebied, buik of onderrug
- zwaar of drukkend gevoel op bekkenbodem, evt het gevoel dat er iets uitkomt (duidt op verzakking/prolaps, zie ook bijbehorende factsheet).
Trainingsopties voor vrouwen met bovenstaande problemen
- vermijd hing impact (rennen/springen)
- let goed op ademhaling en buikdruk (zie ook bijbehorende factsheet)