fbpx

Krachttraining na zwangerschap

Krachttraining na de bevalling: Een cruciale stap naar herstel en kracht
Gefeliciteerd, je bent net bevallen! Terwijl je geniet van de eerste kostbare momenten met je baby, is het ook belangrijk om te denken aan je eigen herstel.
Krachttraining na de bevalling kan een sleutelrol spelen in het terugkrijgen van je kracht, uithoudingsvermogen en algehele welzijn. In dit artikel bespreken we waarom krachttraining na de bevalling zo belangrijk is en hoe je het op een veilige en effectieve manier kunt aanpakken, rekening houdend met de belastbaarheid van je lichaam.

Waarom krachttraining na de bevalling?

 1. Herstel van de core: Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam aanzienlijke veranderingen, vooral rond de buik- en bekkengebieden. Krachttraining gericht op de core helpt bij het herstellen van de stabiliteit en kracht van de buikspieren, essentieel voor dagelijkse activiteiten en het voorkomen van rugklachten.
 2. Verbetering van algehele kracht: De fysieke belasting van de zwangerschap en bevalling kan leiden tot spierzwakte. Krachttraining is een effectieve manier om geleidelijk aan de algehele spierkracht te herstellen en je lichaam sterker te maken.
 3. Boost van energie en uithoudingsvermogen: Het leven als nieuwe moeder kan behoorlijk vermoeiend zijn. Krachttraining kan helpen bij het opbouwen van
  energie en uithoudingsvermogen, waardoor je beter kunt omgaan met de
 4. dagelijkse uitdagingen van het moederschap.
 5. Bevordering van mentale welzijn: Naast fysieke voordelen kan krachttraining ook bijdragen aan een positieve gemoedstoestand. Het vrijkomen van endorfines tijdens het sporten kan stress verminderen en een gevoel van welzijn bevorderen.

Belang van een goede opbouw en belastbaarheid
Na de bevalling is je lichaam nog aan het herstellen, en het is essentieel om de trainingsintensiteit geleidelijk op te bouwen. Hier zijn enkele belangrijke
overwegingen:

 1. Luister naar je lichaam: Elk lichaam is uniek, en de belastbaarheid varieert van persoon tot persoon. Luister naar de signalen van je lichaam en forceer niets. Als iets pijn doet, is het belangrijk om een stap terug te doen en eventueel professioneel advies in te winnen.
 2. Begin met fundamentele oefeningen: Start met eenvoudige, lichaamsgewichtgerichte oefeningen om de stabiliteit en kracht op te bouwen. Denk aan squats, lunges, en bekkenbodemactivatie-oefeningen.
 3. Focus op de Core: Oefeningen die de core versterken zijn bijzonder belangrijk. Begin met lichte buikspieroefeningen en breid dit geleidelijk uit naar meer geavanceerde oefeningen, rekening houdend met diastase recti indien van toepassing.
 4. Vermijd overbelasting: Voorkom overbelasting door de intensiteit en het volume van je trainingen geleidelijk te verhogen. Dit is geen race, maar een duurzame reis naar herstel en kracht.

Tips voor een effectieve en veilige krachttraining na de bevalling:

 1. Raadpleeg een professional: Overweeg het inschakelen van een postnatale fitnessprofessional om een persoonlijk trainingsprogramma op te stellen dat afgestemd is op jouw behoeften en belastbaarheid.
 2. Hydrateer en voed je lichaam: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en een evenwichtig dieet volgt om je lichaam de nodige voedingsstoffen te geven voor herstel.
 3. Wees consistent: Consistentie is de sleutel tot succes. Plan regelmatige trainingssessies in en neem de tijd voor herstel tussen de sessies door.
 4. Neem rustdagen: Rust is net zo belangrijk als training. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en vermijd overtraining

Conclusie: Een sterkere ‘Jij’ na de bevalling

Krachttraining na de bevalling is een waardevolle investering in je gezondheid en welzijn. Met een geleidelijke opbouw en aandacht voor je lichaam, kun je werken aan een sterker en energieker zelf. Onthoud dat ieder herstel uniek is, dus geef jezelf de tijd en ruimte om op jouw tempo sterker te worden. Voor specifieke begeleiding en advies is het altijd verstandig om een professional te raadplegen. Op weg naar een krachtige en gezonde postnatale reis!

Bij Gravida Fitness in Mierlo zijn we gespecialiseerd in pre- en postnatale begeleiding op het gebied van sport en beweging. Al jarenlang bieden we toegewijde zorg aan moeders in de regio Helmond, Laarbeek, Geldrop en Nuenen. Onze focus ligt op het combineren van deskundige begeleiding en persoonlijke zorg om moeders te ondersteunen bij het bereiken van hun sportieve doelen en het behouden van een gezonde levensstijl.