fbpx

Zwangerschapsyoga, hardlopen zwanger

Hardlopen kan een uitstekende manier zijn om je conditie op peil te houden tijdens de zwangerschap, mits je dit al vóór de zwangerschap regelmatig deed. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Belangrijk om te weten:

  • Bij Mama Kennis & Kracht adviseren wij veelal om te stoppen met rennen en high-impact oefeningen vanaf het tweede trimester. Er zijn uitzonderingen waarbij we het gesprek met de deelnemer aan gaan om te kijken wat eventueel veilige mogelijkheden zijn. 
  • Relaxine en ligamenten: Tijdens de zwangerschap wordt het hormoon relaxine geproduceerd, dat de gewrichtsbanden versoepelt. Dit kan het lichaam gevoeliger maken voor blessures, vooral bij high-impact activiteiten zoals hardlopen.

Waar op te letten:

  • Luister naar je lichaam: Als je pijn, druk of ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk met hardlopen.
  • Verlaag het tempo: Pas je tempo aan zodat je nog steeds kunt praten tijdens het rennen. Vermijd snelle sprints en luister naar je lichaam.

Wat te vermijden:

Ruwe terreinen: Vermijd ongelijke of ruwe ondergronden, omdat deze het risico op vallen vergroten.

High-Impact sporten tijdens de zwangerschap

High-impact sporten zoals volleybal, basketbal en tennis kunnen een uitdaging vormen tijdens de zwangerschap. Overweeg het volgende:

Belangrijk om te weten:

  • Relaxine en gewrichtsgevoeligheid: Dezelfde waarschuwingen gelden als bij hardlopen. Relaxine maakt gewrichtsbanden losser, dus wees voorzichtig met plotselinge bewegingen.

Waar op te letten:

  • Goede ondersteuning: Draag een goed passende sportbeha en zorg voor schoenen die voldoende demping bieden.

Wat te vermijden:Contact en risicovolle situaties: Vermijd sporten waarbij contact of risico op vallen vaak voorkomt, zoals vechtsporten of skiën.

Yoga Tijdens de Zwangerschap

Yoga is een uitstekende manier om je lichaam te strekken, de spieren te versterken en te ontspannen tijdens de zwangerschap.

Belangrijk om te weten:

  • Relaxine en flexibiliteit: Relaxine kan je lichaam flexibeler maken. Wees voorzichtig en forceer geen diepe stretches.

Waar op te letten:

  • Zwangerschaps-Yoga: Overweeg het volgen van speciale zwangerschaps-yogaklassen waar de oefeningen zijn aangepast aan de behoeften van zwangere vrouwen.

Wat te vermijden:Overbelasting van de buikspieren: Vermijd oefeningen die de buikspieren te veel belasten, vooral na het eerste trimester.

Het is van groot belang om altijd met een arts te overleggen voordat je aan een nieuw trainingsprogramma begint, vooral tijdens de zwangerschap. Met aangepaste oefeningen en de juiste voorzorgsmaatregelen kun je echter op een veilige en gezonde manier actief blijven gedurende deze bijzondere periode.Gravida Fitness, gevestigd in Mierlo, is dé specialist in pre- en postnatale begeleiding op het gebied van sport en beweging. Al jarenlang bieden wij zorg aan moeders in de regio Helmond, Laarbeek, Geldrop en Nuenen. Onze deskundige begeleiding en persoonlijke zorg staan centraal, zodat moeders tijdens en na de zwangerschap hun sportieve doelen kunnen bereiken en een gezonde levensstijl kunnen behouden